Your Majesty, dear Elisabeth II,

Elisabeth-koningin-harry-andrew

Dit had u waarschijnlijk niet aan zien komen. Het leek zo’n rustige tijd te worden. Ondanks uw leeftijd hebt u zelf nog alle touwtjes stevig in handen en eindelijk zijn ook William en Harry veilig onder de pannen. Dit hadden zorgeloze jaren kunnen zijn. Genietend van uw populariteit die alleen maar toe lijkt te nemen. Uw negentigste verjaardag was zowaar een echt volksfeest. Er kwam in deze dagen wel eens een donker wolkje langs, die wuifde u echter met een koninklijk gebaar hup, steeds ver van u vandaan.

Niet elke situatie laat zich echter zomaar terzijde schuiven. U wist het, foute vrienden had uw tweede zoon zijn hele leven al. En van vrouwen afblijven is hem nooit gelukt, daar had hij ook geen rolmodel voor in zijn jeugd. Dat hij na de toch al pijnlijke onthullingen vanuit Amerika zichzelf in het interview op de BBC zo in de nesten zou werken, kon u niet hebben voorzien. Dan had u er zeker een stokje voorgestoken. Ondanks dat hij geldt als uw favoriet, moest u hem laten vallen en hem zijn bevoorrechte positie ontnemen. Het moet als moeder pijn gedaan hebben, maar zoals u zelf steeds zegt, het koningschap gaat boven alles.

En net toen u dacht dat eindelijk de rust was weergekeerd sprongen Harry en Meghan in één keer uit het gelid. Vanuit Frogmore Cottage werd een bericht de wereld in gestuurd dat ze niet meer mee willen doen in het koninklijk bedrijf. Dit terwijl u ze zo had gevraagd er eerst eens goed met u over te praten. Een kopje thee, dacht u, lost vaak bijna alle problemen op. Maar nee, die verdomde smartphones ook, ze kunnen er niet van afblijven. En zo rolde u in het volgende crisisberaad met de familie.

Inmiddels is duidelijk geworden dat iedereen gelukkig binnenboord gehouden is, zij het met de nodige aanpassingen. Knap hoor, dat u dat elke keer weer voor elkaar krijgt. Wat is toch die koninklijke touch? Overredingskracht, dreigen met harde maatregelen of zet u een oude zweep van u paardrijdende dochter demonstratief naast uw stoel. We zullen het nooit weten. Het kon ook wel eens zijn dat u het over een heel andere boeg gooit. Eén die alleen toegepast wordt bij intimi.

U bent waarschijnlijk het meest gevaarlijk als u de lakeien de kamer uitstuurt en zelf de theepot ter hand neemt. Voor iedereen een onberispelijk kopje Earl Grey inschenkt en deze dan persoonlijk overhandigt, waarbij u hen strak en nadrukkelijk in de ogen kijkt. Dan weten de mannen dat ze gewaarschuwd zijn. En als dan vrij gemakkelijk de zaken beklonken worden, beloont u ze met een stukje zelfgebakken Victoria Sponge. De cake vernoemd naar uw betovergrootmoeder, die ook altijd wist hoe ze haar zin kon krijgen.

Dit laatste is slechts een speculatie van mijn kant. We zullen nooit weten of het waar is. Of toch? Naar mijn berekening komt deze periode in uw leven aan bod in het negende seizoen van The Crown. Dan gaan we zien hoe het er achter de schermen, in familieverband, aan toe is gegaan. Ik zal er lang op moeten wachten, maar ik verheug me er nu al op.

Ik hoop dat de zaak met uw kleinzoon nu definitief geregeld is, want u moet ook eens aan u zelf toekomen.  Ik wens u nog een lang en gelukkig leven, ik blijf het met genoegen volgen.

Yours sincerely,

Corine

Photo by Kutan Ural on Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *