Racen door liefelijk Engeland

Cotswolds-toerisme-Engeland

Soms valt je oog op zaken die niet met elkaar te rijmen zijn. Zo zag ik in een brochure een speciale aanbieding van een vakantiereis naar Engeland. Het is een rondreis in een regio die door de Britten zelf omschreven wordt als ‘een gebied van uitzonderlijke schoonheid’. De touroperator stelt voor dit gebied in vier dagen te bekijken. Bij nadere bestudering blijken het er in werkelijkheid slechts twee te zijn. Daar leent dat gebied zich echt niet voor. Laat ik eerst schetsen waar we het over hebben.

Stel je eens voor. Slingerende landweggetjes, idyllische dorpjes met oude huisjes van zachtgele kalksteen, Middeleeuwse dorpskerkjes en grote landhuizen omgeven door parkachtige tuinen. Je ziet de donkerrode Jaguar van inspecteur Morse in de verte verdwijnen. De door en door Engelse Cotswolds is een gebied waar de rust en het tijdloze, landelijke leven nog te vinden zijn. Niets voor niets is het, vanwege de knusse en nostalgische sfeer, een veelgebruikt decor in Britse tv-series.

Maar die rust en dat tijdloze kun je vergeten als je kiest voor de vierdaagse groepsreis per luxe touringcar van ANWB. ’s Nachts met de boot naar Engeland. Vroeg uit je bed, je ontbijt staat om half zeven al voor je klaar. Dit wordt in de reisomschrijving dag één van je vakantie genoemd. Daarna ben je veertig uur op Engelse bodem en leg je ruim zeshonderd kilometer af. Dat betekent dat je het grootste deel van het prachtige gebied door het raam van een bus ziet.

Verder lijkt het reisprogramma eigenlijk meer op een met militaire precisie uitgevoerde expeditie. Een tussenstop van een half uur voor thee en koffie. Oh ja, je kunt hier ook nog even de Romeinse opgravingen bekijken. Dan gaat het al weer verder. Eerst nog even twee uur in de bus voordat je arriveert in Stratford-upon-Avon, de stad van William Shakespeare. Je kunt daar zijn huis bewonderen en wandelen in zijn voetsporen. Vervolgens word je naar het hotel gebracht.

Als je opstaat ben je al op de helft van je reis. Deze dag is veruit het meest volgepland. In de ochtend bezoek je drie verschillende dorpen, die elk unieke bezienswaardigheden hebben. Alleen al het straatje Arlington Row in het dorp Bibury is wereldberoemd. De rij huisjes uit de veertiende eeuw is de meest gefotografeerde locatie in de hele Cotswolds. Een afbeelding ervan is zelfs opgenomen in elk Britse paspoort. Echt iconisch dus. Ook hier is de stop echter van korte duur, snel een paar foto’s nemen en hup weer in de bus. Aan het begin van de middag rijdt je door naar Oxford. Een stad die bekend staat om haar eeuwenoude universiteitsgebouwen, zoals Magdalen en King’s College.

Meer dan een glimp hiervan kun je niet zien want aan het eind van de middag staat de bus al weer klaar. Hij brengt je dan direct weer terug naar de boot. Die vertrekt nog diezelfde avond. Na een nachtje varen, met alweer ontbijt om half zeven, sta je de andere dag om acht uur in de ochtend op de winderige kade van Hoek van Holland. Dat was dag vier. Gelukkig hebben we de foto’s nog. Herinneringen kun je er nauwelijks aan overhouden, daarvoor gaat het allemaal veel te snel.

Dat is toch eeuwig zonde. De Cotswolds verdienen beter. De reiziger ook. Meer aandacht, meer sfeer proeven en meer meegaan met het ontspannen tempo. Maar dat kan niet als je de kosten zo laag mogelijk wil houden. Ik vraag me af of je dit als touroperator je klanten moet aanbieden. Frankly my dear, ik denk het niet.

Photo by Kamala Saraswathi on Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *