Pak aan dat pak

maatpak-vrouwen-savile-row-Deck

Er is een deuk gekomen in een mannenbastion. Een fenomeen dat al vanaf het einde van de  achttiende eeuw standhield,  het befaamde Savile Row in het hart van Londen. Een straat vol topkleermakers die al die tijd met de hand maatpakken maken, voor mannen. Op 17 september jongstleden opende hier The Deck. Een zaak waar vrouwen een maatpak kunnen laten maken door ambachtelijk topkleermakers, allemaal vrouwen. Tot nu toe leek zoiets onmogelijk. Deze straat behoorde aan de mannen. Die vanzelfsprekendheid is nu verleden tijd.

De zevenentwintig jarige Daisy Knatchbull is oprichter en eigenaar van The Deck. Ze is geen onbekende op Savile Row. Ze werkte drie jaar als communicatiemanager bij Huntsman, de bekendste zaak van deze straat. In hun honderdzeventig jarig bestaan hebben ze pakken gemaakt voor koningen en aristocraten van over de hele wereld, maar ook voor rocksterren en mensen uit Hollywood. Daar leerde Daisy het reilen en zeilen kennen van deze gesloten wereld en bouwde ze haar netwerk op.

Interesse in mode was er van jongs af aan. Het idee om zich in dezelfde straat als haar oude werkgever te gaan vestigen als zelfstandige kleermaker, kwam na een bezoek aan de paardenraces van Royal Ascot. Ze droeg bij die gelegenheid een voor haar gemaakte ‘morning suit’. Een smoking met lange achterpanden, grijs gestreepte broek en een hoge hoed. Dit werd een keerpunt in haar leven. Ze voelde aan den lijve wat het dragen van een goed pak met je doet. Het versterkt je gevoel van eigenwaarde en je uitstraling. Daarnaast werd ze overspoeld door vragen van andere vrouwen, waar ze een maatpak konden laten maken. Dat was in 2016, in 2020 opende ze The Deck.

De naam verwijst naar een set speelkaarten. Daisy refereert aan haar zaak als ‘çhange up the deck’, de kaarten opnieuw schudden. En dat doet ze want een zaak op Savile Row voor en door vrouwen was tot nu toe ongekend. Haar zaak staat voor duurzaam gemaakte, maatpakken voor de vrouwen van vandaag. Om hen steviger in hun schoenen laten staan. De pakken worden naar individuele wensen samengesteld. Een colbert kan gemaakt worden met één of twee rijen knopen, of in de boyfriend of safari stijl. Daarbij kan een pantalon gekozen worden met een rechte of wijde pijp, of met een uitlopende of een spits toelopende pijp. Al deze elementen kun je onderling combineren.

De pakken zijn te koop vanaf ruim 2400 euro. Dat is niet goedkoop, maar het is wel een goede investering voor een kledingstuk dat speciaal is afgestemd op je individuele wensen. En voor jouw figuur, met de hand wordt gemaakt. Je hebt inspraak in de stofkeuze, de details die verwerkt worden en zelfs een monogram is mogelijk. Alles van uitstekende kwaliteit en duurzaam geproduceerd. Je hebt van zo’n maatpak jarenlang plezier. Dat concept kan wel eens heel succesvol worden als tegenhanger van de dolgedraaide wereld van de grote modeketens, met elke zes weken een totaal nieuw aanbod.

Het lijkt me wel wat, zeker als ik het motto lees van The Deck ‘The women of The Deck are powerful, empowered and fearless leaders’.

Doe mij ook maar zo’n pak.

Photo by petr sidorov on Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *