Nieuwe bestuursleden: maak kennis met Meike en Marieke

Na leidinggevende functies in het bedrijfsleven wilden Marieke Niezen en Meike te Giffel hun kennis en kunde ook inzetten voor de samenleving. Ze zochten een plek waar hun werk meer van betekenis zou kunnen zijn. Bij Voedselbanken Nederland waren ze van harte welkom: Marieke als bestuurslid Communicatie en Meike als bestuurslid Voedselveiligheid. Ze vertellen hoe de eerste weken zijn bevallen.

Waarom deze keuze?

Marieke: ‘Mijn hele loopbaan heb ik in het uitgeversvak gewerkt, maar ik besefte de laatste tijd dat ik me ook graag meer voor anderen wilde inzetten. Na enige oriëntatie zag ik de vacature voor bestuurslid Communicatie en solliciteerde. Marketing en communicatie spelen bij een uitgeverij altijd een heel belangrijke rol. Dus mijn kennis en kunde kan ik binnen de voedselbanken gebruiken, zowel op beleidsmatig als op lokaal en uitvoerend niveau.’

Meike: ‘Na een carrière bij toonaangevende commerciële onderzoeksinstituten in voedselveiligheid had ik de behoefte mijn kennis en ervaring ook breder in te gaan zetten voor meer maatschappelijk gerichte organisaties. Via bekenden had ik al enthousiaste verhalen gehoord over werken bij Voedselbanken Nederland. Toen de vacature bestuurslid Voedselveiligheid langskwam, heb ik direct gesolliciteerd.’

De eerste weken

Daarbij past maar één woord: intensief. Beiden steken er veel meer uren in dan de twee dagen die er officieel voor staan, maar ze zien dit als een investering om goed ingewerkt te raken. Je moet van alles goed op de hoogte zijn, wil je iets kunnen bereiken Wat hen meteen opviel, is dat iedereen heel enthousiast is. Mensen werken er zichtbaar met plezier en de sfeer is uitstekend.

Meike: ‘Nu ik zo’n twee maanden bezig ben, merk ik dat mijn specifieke kennis hier ook echt nodig is. Ik mag meedenken over voedselveiligheid in verschillende projecten en concrete vragen van voedselbanken, bijvoorbeeld over houdbaarheid van producten, beantwoorden. Dan moet je weten waar je over praat en ook besluiten kunnen nemen. Het is ook leuk om weer echt bezig te zijn met de inhoud van mijn vak. Zo heb ik vorige week een workshop voedselveiligheid gegeven aan een groep enthousiaste vrijwilligers.’

Marieke: ‘Ik wilde de mensen in mijn team eerst goed leren kennen en er waren een aantal vacatures die ingevuld moesten worden. Nu dit loopt, ligt mijn focus dit jaar met name op het project Onder de radar, waarbij we nieuwe groepen mensen de weg naar de voedselbank willen wijzen.Bij dit project heb je te maken met een grootschalige landelijke campagne, waarbij het belangrijkste deel van de communicatie ook gevormd gaat worden door het enthousiasme van de lokale voedselbanken. Zo ben ik op verschillende niveaus bezig met communicatie.’

Persoonlijke ervaringen met armoede

De keuze om bij een goed doel te gaan werken is voor beiden mede gebaseerd op persoonlijke ontmoetingen met mensen die het niet zo breed hebben. Marieke: ‘Vorig jaar heb ik voor de Stichting Gelijkwaardig Herstel het persoonlijk verhaal opgeschreven van gedupeerden van het toeslagenschandaal. Dan hoor je hoe onverwachte gebeurtenissen je leven totaal kunnen ontwrichten. Dit kwam toen wel heel dichtbij.’ Ook Meike had zo’n ervaring. Toen ze voor een actie van de Rotary paaspakketten bij de mensen thuis afleverde, vond ze dit soms confronterend. ‘Wat je dan ziet, zet je aan het denken over je eigen leefwereld. Je realiseert je op zo’n moment dat je toch in een bubbel leeft.’

Bestuurlijke taken en ambities

Door hun functie maken Marieke en Meike deel uit van het bestuur. Dit werk biedt met veel verschillende projecten, waaronder het uitwerken van een langetermijnvisie, genoeg uitdaging. Maar een bestuur kan het niet alleen. Marieke: ‘Ik vind het belangrijk om open te staan voor alle tips en signalen uit de organisatie.’ Meike: ‘Daarom is het goed om ook rond te lopen bij de lokale voedselbanken, daar hoor je verhalen uit de praktijk. We kunnen hier in Houten wel van alles bedenken, maar we moeten de voelhorens in de organisatie houden.’

Na een enerverende beginperiode zien Meike en Marieke voor zichzelf een mooie toekomst binnen de Voedselbanken Nederland. Gevraagd wie er over drie jaar op hun stoel zit, klinkt er dan ook eensgezind: ‘Ik.’

Aan tafel

Ook thuis spelen voeding en koken een grote rol in hun leven. Meikes grote hobby is buiten koken op open vuur. ‘In zo’n Dutch oven, een zware gietijzeren pan, maak je heerlijke eenpansgerechten.’ Marieke gaat wekelijks creatief aan de slag met een pakket seizoensgroenten, vers van het land. Dan wordt een gewone Chinese kool de basis voor een heerlijke ovenschotel van gevulde koolbladeren met rijst, groenten en een goede sojasaus.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *