Groente en fruit in de spotlight

groente-fruit-albert-heijn-kinderen

Kip met appelmoes, spruitjes met appelmoes, andijviestamppot met appelmoes, menig kind is er groot mee geworden. Moegestreden moeders gaven het op. Groente en kinderen was geen goede combinatie. Appelmoes werd vaak letterlijk gebruikt als smeermiddel. Ouders van nu komen daar niet meer mee weg. Groente is goed voor je schatjes en aan jou de taak om ze dat te leren eten. Gelukkig sta je niet alleen. Slimme winkeliers willen je daar maar al te graag bij helpen.

Albert Heijn komt met een actie rond de Foodstars. Dit zijn kaartjes waarop groente en fruit getekend  zijn als trendy types. Een struik broccoli zit op een motor en wordt zo de Brocoli Biker. Een banaan met een zwart oogmasker en een grote zak op zijn rug wordt de Banaandito.

Het concept is eenvoudig. Bij aankoop van minimaal vijf euro aan groente en fruit krijg je een zakje met zestien verschillende kaartjes. Vier weken lang zijn er steeds nieuwe series te krijgen. Met die kaartjes kun je samen met andere kinderen spelletjes doen. Zo laat je ze groente en fruit eten en met elkaar spelen, is de gedachte. Jammer dat er ook een app te downloaden is met foto- en videochallenges. Zitten ze toch weer achter het scherm. De kaartjes zijn wel een heerlijk ouderwets idee.

Ze zien er leuk uit, maar bij nadere bestudering blijkt het allemaal nogal ingewikkeld. De kaartjes bestaan uit wel vijf elementen, ze hebben een bepaald symbool, een eigen kleur, de naam van de set en de naam van het getekende figuur en ook nog een bijbehorende eigenschap. Die zaken heb je soms nodig bij een spelletje en soms weer niet. Je ziet de complexiteit hier binnensluipen.

Er staan zes spelletjes beschreven in een bijbehorende folder. De uitleg per spel is minimaal drie pagina’s lang. Voor ééntje zelf vijf. Dat op zich lijkt me al een hele challenge voor kinderen van de basisschool, want lezen is voor de meeste niet hun favoriete hobby. Maar er moeten blijkbaar zoveel spelregels uitgelegd worden. Je kunt het geruzie op het schoolplein al voorspellen. Vroeger boog iedereen al de regels van een spel naar zijn eigen hand, dat zal nu beslist niet anders zijn.

Daarnaast zijn er natuurlijk veel kinderen die nog niet kunnen lezen, maar die zijn waarschijnlijk inventief genoeg om hun eigen spelletjes te bedenken met de grappige kaartjes. De actie van Albert Heijn zal beslist een succes worden. Kinderen zijn gek op het verzamelen van kaartjes, of er nu voetballers op staan, of exotische dieren, of nou ja, desnoods groente. Het is het ideale vertier voor op het schoolplein. Maar of de actie het beoogde effect heeft is nog maar de vraag. Wie zal al die gekochte groente opeten? Of neemt er straks een extra appeltje mee voor tussendoor?

Juist.

Photo by Anne Preble on Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *