Gebakken voor Instagram

eieren-tornado-korea

We kennen veel  manieren om een ei te bereiden. Je kunt het koken, bakken of door elkaar klutsen voor een roerei. De keukenprinsen en -prinsessen onder ons wagen zich aan Eggs Benedict of aan oeuf en cocotte, wat een ei in een bakje is. Maar nu is de culinaire wereld opgeschrikt door een idee uit Zuid-Korea: de tornado omelet. De benaming is perfect en past precies bij de spectaculaire vorm die men van het ei maakt.

Deze omelet is oorspronkelijk een onderdeel van een rijstgerecht. Door zijn vorm kan hij als een dekentje over een bol rijst gedrapeerd worden. Het wordt in Zuid-Korea heel vaak gegeten als streetfood. Mede door zijn fraaie uiterlijk is de tornado omelet razend populair geworden en dit bleef niet lang alleen beperkt tot het land van herkomst. Vanaf het moment dat er op YouTube een filmpje verscheen van een restaurant waar aan de lopende band deze meesterwerkjes gemaakt werden, buigt de hele wereld zich over de vraag: hoe krijg je dit voor elkaar.

Het bijzondere is dat hij, zoals de naam al aangeeft, er uit ziet als een wervelwind. Als een spiraal die in het midden naar boven wordt getrokken. Die vorm wordt gemaakt met twee eetstokjes. Eerst een beetje olie in de pan, een geklust ei erbij. Op hoog vuur een klein beetje laten stollen en dan in het midden de eetstokjes er rechtop in zetten, zo’n vier centimeter uit elkaar. Vervolgens draai je met de stokjes langzaam een rondje, waarbij je ze op gelijke afstand van elkaar houdt. Ook de pan moet je af en toe een beetje draaien. Terwijl het ei langzaam stolt ontstaat de vorm. En  voilà daar is ‘ie, de tornado omelet.

Het effect is verbluffend. Dus als je je partner eens echt wil verrassen, dan weet je wat je zondagochtend bij het ontbijt moet serveren. En wil je er geen rijst bij, op toast smaakt hij ook prima. Eerst even spieken op YouTube is natuurlijk toegestaan, maar presenteer het alsof het je eigen creatie is. Vergeet niet eerst foto’s te maken #tornadoomelette.

Corine

https://www.youtube.com/watch?v=8_13lr7KkfQ.

Photo by Hello I’m Nik 🍌 on Unsplas

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *