Fake news uit de plantenwereld

Nu iedereen een cactus en een vetplant heeft, is het blijkbaar tijd voor een nieuwe rage. Eentje die claimt dat sommige planten zorgen voor een schonere lucht in je kamer. Daar zou je je gezonder en fitter bij gaan voelen. Ik zag ze voor het eerst bij Intratuin, maar later ook bij Jumbo. Mijn aandacht werd getrokken door de plastic hoes die om de planten zat. Hierop stond een foto van een vrouw die genoot van iets dat haar gezicht aanraakte. De slogan ‘Air so pure’ maakt het geheel compleet. Hier was een stukje geluk te koop. Maar wat doet zo’n belofte in een bak met planten?

Op een bord stond te lezen dat er wetenschappelijk bewijs was dat de soorten die hier bij elkaar stonden, luchtzuiverend werken. Ik vroeg me af waarom ze juist nu met die claim kwamen? Ik zag niets nieuws aan deze groep planten. Er waren varens in vele soorten en maten, die ik al  mijn leven lang ken. Er stonden lepelplanten met hun witte kelkachtige bloemen op dunne stelen, die iedereen wel eens in huis gehaald heeft. Ik ook. Ze zijn niet stuk te krijgen, maar van een verbeterde luchtkwaliteit heb ik nog nooit iets gemerkt.

Als die claim echt wetenschappelijk bewezen is dan moet daar iets van terug te vinden zijn. Na enig speuren vond ik een artikel van Bryan Cummings en Michael Waring van de Drexel University uit Philadelphia. Hierin beschreven ze de bevindingen uit hun onderzoek, waarbij ze de resultaten van eerdere studies naar de luchtzuiverende werking van planten, met elkaar hadden vergeleken. Het ging om twaalf studies en honderdzesennegentig experimenten. De conclusie van Cummings en Waring was: planten zuiveren de lucht een beetje, dat klopt, maar dat effect treedt alleen op onder bijzondere omstandigheden.

In al die onderzoeken had men namelijk de planten in een hermetisch afgesloten ruimte, in een laboratorium bestudeerd. Dat de wetenschappers kozen voor deze opzet was niet zo gek, want ze zochten antwoord op de vraag van NASA naar de mogelijkheden planten te gebruiken voor het zuiveren van de lucht in ruimtestations. In die specifieke situatie verbeterden planten inderdaad de luchtzuiverheid.

Maar deze resultaten vind je niet terug bij metingen in een gewone ruimte, daar is dit effect van planten verwaarloosbaar. Een kamer of kantoor is nooit volledig afgesloten. Er zijn kieren in muren en kozijnen, er gaan ramen en deuren open en dicht. En die blijken juist veel voor de luchtzuivering te doen. Planten kunnen hierbij wel helpen, maar ze hebben pas effect in je huis, als je er een flink aantal van neerzet per vierkante meter vloeroppervlak. De plantenverkopers zouden daar gelukkig van worden, maar dan zit je zelf in een soort oerwoud. Je moet er wat voor over hebben.

Dus wat ze in de tuincentra en winkels ook beweren, koop gewoon die krulvaren als je hem mooi vindt. Zet er desnoods je hele vensterbank mee vol. Geniet ervan, maar verwacht niet dat je er gezonder van wordt. En als je niet van planten houdt, doe je het gewoon niet. Niets om je schuldig over te voelen. Want groene vingers of niet, voor iedereen geldt hetzelfde advies voor een schonere lucht in huis:

Open met dat raam.

https://www.nature.com/articles/s41370-019-0175-9

Photo by Francesco Gallarotti on Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *