De tv serie The Loudest Voice moet je gezien hebben

Fox News is controversieel, zoekt altijd de grenzen op. Het is de best bekeken kabelomroep in de Verenigde Staten. Dat weten we. Maar hoe komen zij aan deze status en waarom hebben ze zoveel invloed op de politiek?

In deze serie volgen we de carrière van Roger Ailes, de aartsconservatieve CEO en drijvende kracht achter de start en groei van Fox News. Een fascinerend verhaal en tegelijkertijd een ontluisterend beeld van manipulatie en machtsmisbruik. Het script voor de serie is gebaseerd op het boek van onderzoeksjournalist Gabriel Sherman, die hiervoor zeshonderd mensen interviewde, die direct en indirect bij Ailes betrokken waren.

In elke aflevering staat een gebeurtenis centraal waar de hele wereld over sprak. Zo is er een aflevering over de aanslag op de Twin Towers en de inval in Irak. Een over de presidentsverkiezingen van 2008 waarbij Obama president werd. En een vervolg daarop, waarbij duidelijk wordt welke rol Fox News speelde bij het ophitsen van de Republikeinen en de Amerikaanse witte middenklasse tegen deze president. Ook de opkomst van Donald Trump komt aan bod. Hierin is te zien wat de rol was van de zender bij de campagne van Trump, die leidde tot zijn presidentschap.

Door slim gebruik te maken van originele nieuwsbeelden van Fox News en CNN wordt het allemaal heel realistisch. Je ziet bijvoorbeeld een deel uit de speeches van Obama en de bijeenkomsten van Trump. Ook de beelden van de presentatoren van Fox, die met stemverheffing hun dubieuze uitspraken over de situatie in de wereld doen, zetten meteen de toon.

Het meest fascinerende is de hoofdrolspeler in dit alles: Roger Ailes. Je volgt hem in de periode 1995 tot en met 2017, van de start van Fox News tot aan zijn dood. Een man met een missie, van zijn zender de grootste kabelomroep maken, en een man met ongekende macht. Deze laatste gebruikt hij op een manier die niets of niemand ontziet. Hij manipuleert iedereen om zich heen, maar ook het nieuws zelf. Hij infiltreert in de politiek tot aan de Oval Office toe. Hij intimideert vrouwen en gebruikt ze voor zijn steeds toenemende seksuele lusten.

Ik heb met verbijstering zitten kijken. Naarmate de serie vordert, groeit je afkeer van die man. Een rol die fantastisch neergezet wordt door Russell Crowe. Zo goed dat je hem in eerste instantie niet herkent. Roger Ailes was erg dik en kalend, hij had totaal niet het postuur van de acteur. Crowe moest hiervoor elke draaidag in een latex pak gehesen worden. Met dikke lagen siliconen werd zijn gezicht steeds pafferiger gemaakt. Je ziet er niets van, hij is in deze gedaante echt een andere persoon. Ook de rest van de cast is geweldig.

Voor iedereen die iets meer wil weten over de macht die media kunnen hebben en over de manipulatie die daarmee gepaard kan gaan, is deze serie echt een aanrader. The Loudest Voice amuseert en informeert.

Kijken dus.

*te zien op NPO Plus

Photo by ThisisEngineering RAEng on Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *